Met gezond eten doe je niet alleen je eigen lichaam een plezier, maar ook het milieu. Gezonde voeding levert minder CO2-uitstoot op, zo becijferde het Voedingscentrum.

Een stukje vlees of vis ligt niet zomaar op je bord, dat kost grond en energie. En het levert broeikasgassen en afvalstoffen op.

Mannen produceren zo’n 3,5 kilogram CO2-uitstoot door hun dagelijkse kost, vrouwen bijna 2,8 kilo. Dat komt voor een deel omdat mannen meer eten dan vrouwen, maar ook omdat zij meer (rund)vlees eten. De vleesproductie – en vooral rundvlees – zorgt voor de hoogste milieubelasting van ons eten.

Als een man een keer per week een portie rundvlees vervangt door een plantaardige vleesvervanger zoals een sojaburger, groenteburger, falafal of tofu, dan scheelt dat 8 procent in zijn wekelijkse uitstoot van broeikasgassen. Voor vrouwen scheelt het 10 procent.

Al die broeikasgassen hebben een behoorlijke impact op het milieu. Door bewust te kiezen wat je eet, kun je jouw klimaatbelasting per dag omlaag brengen. Bijvoorbeeld door vlees te vervangen door haring, een eiergerecht of een plantaardige vleesvervanger en een gebakje te laten staan.

Het meest valt te besparen bij vlees, zuivel, dranken en extra’s zoals snoep en snacks. Milieuvoordeel en gezondheidsvoordeel gaan hier vaak hand in hand.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.