PARAMARIBO, 31 jul – Gewelddadigheden gedurende de koloniale periode zouden onderzocht moeten worden. Dit stellen vooraanstaande nakomelingen van migranten. Het buitensporige geweld tegen slaven en contractarbeiders moet eens een keer te boek gesteld worden. Het is de enige manier om geschiedvervalsing tegen te gaan.

In Surinaamse geschiedenisboeken komt bijvoorbeeld nergens de opstand van Mariënburg uit 1902 voor. Het verzwijgen is in feite de voortzetting van een koloniale trend. Volgens ex-parlementsvoorzitter Indra Djwalapersad is het tijd voor verandering. De tijdens de opstand doodgeschoten contractarbeiders mogen niet vergeten worden. Dat geldt net zo goed voor alle slachtoffers van het koloniale geweld. Djwalapersad schreef zelf al een boekje over de opstand.

Volgens de politica ging het om helden die opkwamen tegen uitbuiting. Honderden contractarbeiders kwamen in juli 1902 in opstand. De eigenaren van de suikerrietplantage Mariënburg hadden kort tevoren de lonen verlaagd. Tijdens onlusten schoten politieagenten in het wilde weg op een menigte in. Djwalapersad vindt dat dit soort excessen niet vergeten mag worden. Het is in elk geval een misdaad om er niet over te reppen in de schoolboeken.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.