PARAMARIBO, 22 mei – Het gevangeniswezen is dringend aan modernisering toe. Dit zegt minister Edward Belfort van Justitie & Politie. De huidige benadering voldoet al lang niet meer. In feite moet het gevangeniswezen zichzelf zien te overstijgen. In plaats van vastgeroeste ideeën en benaderingen, moet de realiteit onder ogen worden gezien.

En die is dat het gevangeniswezen niet meer aansluit op wat de samenleving nodig heeft. “We weten dat gevangenen zitten te zitten, dat is niet goed”, zei Belfort bij zijn eerste bezoek aan de strafinrichting Santo Boma. Er is weliswaar een resocialisatieregime. Maar dat schiet tekort in het aanbod. Onlangs is een nieuw programma gestart. Gedetineerden leren graafmachines bedienen. Dat biedt meer kans op een werkplek na terugkeer in de maatschappij.

Het resocialiseren in Suriname is een dubbele uitdaging. Er komt meer kijken dan mensen gewoon weer klaarmaken voor de samenleving. “Velen kunnen zelfs hun naam niet schrijven”, aldus Belfort. Hij wil de komende tijd meer investeren in onder meer het alfabetiseren. Met het bijbrengen van vakkennis moet aan de periode achter de tralies meer inhoud worden gegeven. “Ze moeten het gaan ervaren als een correctieperiode.” Ook het personeel zal getraind worden om de uitdagingen aan te kunnen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.