PARAMARIBO, 26 okt – Gevangenispersoneel heeft een sleutelrol te vervullen bij het resocialiseren van gedetineerden. Dit zegt minister Edward Belfort van Justitie & Politie. Dat mag dan overbekend zijn, in de praktijk wil het nog eens tekort schieten. De meeste bewakers van de bewaarhuizen doen hun werk naar behoren. Toch is er een deel dat niet bepaald een helpende hand toesteekt.

Dat wat gedetineerden het best kunnen gebruiken, wordt ze onthouden. Justitie & Politie tracht via specialistische trainingen meer doelgerichtheid te bewerkstelligen. “Omdat we beseffen dat het anders kan. Iedereen kan in detentie raken. De mensen keren vroeg of laat terug naar de maatschappij. Daarom moeten wij hen instrumenten aanreiken”, zegt Belfort. Het is ook waarom de rol van het personeel verandert. Het is meer dan alleen maar’ bewaren.’

Het probleem is dat een deel maar niet mee gaat. “Er worden hand en spandiensten verleend aan gedetineerden, zoals het verstrekken van mobieltjes. Het is een klein deel van het korps. Dat is kwalijk en moet veranderen. De mensen zijn opgeleid om de gedetineerden te vormen en dit helpt niet. dat is een zorgpunt”, zegt Paulus Pinas, hoofd van de gevangenis te Santo Boma, Suriname’s grootste bewaarhuis. Vanuit de top zal de corruptie strakker worden aangepakt.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.