De ambassadeur van de Volksrepubliek China in Suriname, Lui Quan, heeft een beleefdheidsbezoek gebracht aan minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (Juspol). Tijdens dit bezoek hebben beide hoogwaardigheidsbekleders de verdere samenwerking tussen Suriname en China besproken.

Ambassadeur Quan sprak veel lof over de huidige samenwerking met Suriname op velerlei gebieden en de harmonieuze samenlevingsvorm die hij is komen aantreffen in Suriname. De diplomaat wil zich net als zijn voorganger verder inzetten om de samenwerking met ons land, vooral op het gebied van veiligheid, te versterken.

Quan gaf aan minister Getrouw te kennen dat de Chinese overheid klaar staat om haar ondersteuning te bieden in de verdere realisering van het digitale camera beveiligingsproject dat reeds gestart is in de binnenstad van Paramaribo.

Chinese technici hadden zich vorig jaar al gebogen over het camerasurveillancesysteem. China wil volgens de ambassadeur het project over geheel Paramaribo en Wanica trekken.

Naast de bespreking over het digitale cameraproject is er ook gesproken over de regeling van rechtshulpverzoeken tussen beide landen en de rechtstreekse uitlevering of deporteren van criminele verdachten. De Justitieminister beloofde de ambassadeur te zullen werken aan het verzoek voor de regeling om criminelen te kunnen uitleveren.

Verder is er gesproken over trainingsprojecten die China beschikbaar heeft gesteld voor landen waar het mee samenwerkt. Ambassadeur Quan zegt dat het land meer trainingsprogramma’s wil aanbieden aan Suriname om zo het niveau van de samenleving te helpen opkrikken. Volgens hem maken jaarlijks 400 Surinamers gebruik van de onderwijsmogelijkheden die China te bieden heeft.

De ambassadeur ging ook in op nepnieuws en leugens die kwaadwilligen buiten Suriname bewust de ether in gooien om China in een kwaad daglicht te plaatsen met als doel de relatie met Suriname en andere ontwikkelingslanden waarmee China samenwerkt, te verstoren.

Minister Getrouw zegt dat Suriname heel alert is op valse berichten die verspreid worden. Daar hoeft de ambassadeur zich geen zorgen over te maken. De relatie tussen China en Suriname blijft naar zijn zeggen rechtovereind. Hij kijkt uit naar de uitbreiding van de samenwerking en de technische ondersteuning van China bij de uitvoering van de projecten.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.