Roofmijten die in hun jeugd zijn ontsnapt aan moordpartijen van een vijandige soort, vallen later vaker individuen van dat volk lastig.

Dat tonen populatiebiologen van onder meer de Universiteit van Amsterdam aan in Scientific Reports.

Wanneer verschillende mijtensoorten dicht op elkaar leven, vechten ze een hevige concurrentiestrijd uit om voedsel en ruimte. Het komt dan regelmatig voor dat volwassen mijten erop uit trekken om op laffe wijze het kroost van hun rivalen van het leven te beroven.

Dat geeft geen voordeel voor de individuele mijten, maar wel voor de overleving van hun soort.

Jonge mijten van de soort Iphiseius degenerans die moordpartijen van de soort Neoseiulus cucumeris weten te overleven, blijken op latere leeftijd vaker dan hun niet-getraumatiseerde soortgenoten jonge mijten van die vijand aan te vallen en doden, tonen de Amsterdamse onderzoekers aan.

Op jongen van andere soorten hadden de wraakzuchtige mijten het niet vaker gemunt. Werden de mijten pas op hogere leeftijd lastig gevallen door diezelfde vijandige soort, dan deden ze niet vaker iets terug.

De onderzoekers concluderen daaruit dat ze de belagers uit hun roerige jeugd niet zijn vergeten en daarom extra gemotiveerd zijn om hun jongen om te brengen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.