8 december 2022 – George Leonard “Johnny” Johnson is op 101-jarige leeftijd overleden – hij was het laatst overgebleven originele lid van RAF 617 Squadron’s beruchte “Dambusters”-aanval op Duitsland in 1943.

Het laatste overlevende lid van het 617 Squadron RAF Bomber Command uit de Tweede Wereldoorlog is woensdagavond op 101-jarige leeftijd vredig overleden in een verzorgingstehuis in het VK.

George Leonard “Johnny” Johnson was een bommenrichter in de beruchte “Operatie Chastise”-invallen tegen Duitsland – beter bekend als de “Dambusters”.

In de nacht van 16 op 17 mei 1943 voerden 19 Lancaster-bommenwerpers van het speciaal gevormde 617 Squadron van de RAF aanvallen uit op de Möhne-, Eder- en Sorpe-dammen in het industriële hart van Duitsland, met behulp van de beroemde “stuiterende bom”, ontworpen door Barnes Wallis.

De aanval, geleid door Wing Commander Guy Gibson, eiste het leven van 53 vliegtuigbemanningen, drie anderen werden gevangengenomen – acht vliegtuigen werden vernietigd.

De Möhne- en Eder-dammen werden doorbroken, waardoor het Ruhrgebied catastrofaal overstroomde – de Sorpe-dam liep slechts geringe schade op.

Twee waterkrachtcentrales werden vernield en verscheidene beschadigd. Fabrieken en mijnen werden vernietigd of beschadigd en naar schatting 1.600 burgers (600 Duitsers en 1.000 voornamelijk Sovjet-dwangarbeiders) kwamen om door de overstromingen.

Johnson had onlangs zijn 101e verjaardag gevierd op 25 november 2022.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.