Minneapolis – Op tragische wijze is op 26 mei 2020 een Afro American, genaamd George Floyd, om het leven gekomen. Dit gebeurde tijdens een arrestatie in de Amerikaanse stad, Minneapolis. Het slachtoffer heeft zich vanaf het moment dat hij geboeid op de grond lag niet verzet tegen de arrestatie.

George Floyd werd door een witte agent op de grond in bedwang gehouden. Hierbij maakte de politieagent gebruik van zijn knie waarmee hij zijn volle gewicht op de nek van de arrestant plaatste terwijl het slachtoffer reeds geboeid was. Ondanks dat de man smeekte om lucht verplaatste de agent zijn knie niet. Zelfs niet nadat omstanders zich met het voorval gingen bemoeien.

Inmiddels gaan de videobeelden die omstanders ter plekke maakten viral. Bekijk hier de beelden en het bericht op CNN. Op de hartverscheurende beelden is te zien dat een agent de arrestant commandeert om in de politieauto te stappen. Dat terwijl de andere agent hem op een dusdanig pijnlijke manier in bedwang houdt, waardoor opstaan en zelfs bewegen voor het slachtoffer onmogelijk is. De man smeekt om lucht. Hij vraagt om water en geeft aan dat heel zijn lichaam pijn doet. Vanwege de harde druk die de agent met zijn knie op de nek van het slachtoffer zet begint ontstaat er een bloedneus bij de arrestant. Uiteindelijk verliest hij het bewustzijn.

Omstanders verzoeken op dat moment om de polsslag te controleren. Een dame die aanwezig is bij de arrestatie geeft aan dat ze bij de brandweer van Minneapolis zit en dat de agenten niet de protocollen volgden. Ze biedt haar hulp aan om de polsslag te controleren. De agent wijst haar aanbod op een vernederende manier af.

Na zeven minuten arriveerde de ambulance die ervoor zorgde dat de agent zijn knie van de nek van de arrestant verwijderde. Het slachtoffer is op dat moment nog steeds buiten bewustzijn en moet op de brancard worden gesleept om vervolgens afgevoerd te worden. De hulp kwam echter te laat. Kort na aankomst in het ziekenhuis te Minneapolis is George Floyd komen te overlijden.

Het is een nieuw dieptepunt in het imago van de Amerikaanse politie. De Amerikaanse politie is berucht vanwege de agressieve houding en buitensporig geweld jegens de Afro Amerikanen. In het verleden zijn er in de Verenigde Staten meerdere Afro Amerikanen door het toedoen van een agent om het leven gekomen. Dat is een reden waarom de Amerikaanse overheid besloten heeft om alle agenten te voorzien van body cams. De agenten die betrokken waren bij de dood van George droegen tijdens de arrestatie ook een body cam.

De burgemeester van Minneapolis, mayor Jacob Frey, heeft al met velle afkeur gereageerd op het voorval. Hij heeft de beelden gezien en geeft aan dat het verschrikkelijke beelden zijn: “completely messed up”. Hierbij een samenvatting van de toespraak van Jacob Frey:
“Het leven van dit slachtoffer is belangrijk. Het was iemands zoon, vriend en familielid. Als iemand om hulp gilt dan help je. Deze agenten hebben gefaald op gezond verstand.” De burgemeester geeft aan dat hij snapt dat mensen bij elkaar willen komen uit steun, verdriet en woede. Hij verzoekt iedereen echter wel om rekening te houden met het Corona COVID-19 virus.

Volgens de politie van Minneapolis is het gebruiken van de knie tijdens een arrestatie toegestaan, omdat het niet dodelijk zou zijn. De betrokken agenten zijn direct na het incident op non-actief gesteld. Inmiddels is bekend dat ze zijn ontslagen. Of er verdere vervolgingen komen is nog onbekend. Er zijn al verschillende mensenrechten instanties die zich hebben uitgesproken voor gerechtigheid voor George en zijn familie.