Werkstress, tevredenheid met werk en gezondheidsproblemen als gevolg van stress hebben meer met genen te maken dan in eerste instantie vaak gedacht wordt.

Dat blijkt uit onderzoek van Timothy Judge aan het University of Notre Dame’s Mendoza College of Business.

Hij bestudeerde bijna 600 tweelingen, zowel eeneiig als twee-eiig, waarvan sommigen samen en anderen apart van elkaar opgroeiden.

De omgeving bleek weinig invloed te hebben op de persoonlijkheid, stress en gezondheid. Gemeenschappelijke genen bleek vier keer zo veel invloed te hebben als een gedeelde omgeving.

“Dat mensen binnen een bedrijf niet allemaal dezelfde hoeveelheid stress ervaren, betekent niet automatisch dat de baan van de ene werknemer stressvoller is dan die van een ander”, legt Judge uit.

“Ons onderzoek suggereert dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt bij werkstress en de gevolgen van stress. De omgeving heeft duidelijk minder invloed dan de genetische code van een persoon.”

De strijd tussen aanleg en opvoeding wordt ook op het werk gewonnen door de aanleg. Veranderen van baan hoeft dus niet per se de oplossing te zijn voor mensen die vatbaar zijn voor stress en de gevolgen daarvan.

“Onze bevindingen betekenen niet dat we niets kunnen doen om stress te vermijden”, aldus Judge. “Maar we moeten er ook niet vanuit gaan dat veranderen van werkomgeving de stress laat verdwijnen. Stress wordt meer bepaald van binnenuit.”

Het onderzoek is begin dit jaar gepubliceerd in tijdschrift Organizational Behaviour and Human Decision Processes.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.