Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Genderplus project voor bouw productie-unit Ricanaumoffo

Genderplus project voor bouw productie-unit Ricanaumoffo

Via het project “Ai Wooko” van stichting Suricorps for Development zal er een nieuwe productieunit met verwerkingsmachine voor het overwegend plantersdorp Ricanaumoffo worden opgezet. Hiervoor moet er volgens het projectplan enkele randvoorwaarden in place zijn om het project succesvol af te ronden.

Het betreft onder meer trainingen en logistieke zaken als ook andere uitdagingen die met ondernemen te maken heeft. Ruim 15 planters van het dorp Ricanaumoffo in het district Marowijne hebben begin deze maand te Moengo reeds succesvol een gendertraining afgerond.

Deze training werd verzorgd door Bureau Gender Aangelegenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken in partnerschap met Stg. Suricorps for Development. De planters gaven na de training aan dat ze nu met een andere scope kijken naar gendersituaties. Veel van wat ze hebben geleerd uit de training is toepasselijk in het dorp.

Uit deze groep hebben enkele vrouwen van het dorp zondag te Moengo voor de tweede week de basiscomputer vaardigheden gevolgd. Makeba Saling die ook deze training volgde is blij met dit initiatief. Ze geeft aan dat de machinale verwerking van de landbouwgewassen in het dorp wel een uitdaging is die ze met zijn allen willen aangaan. “We weten dat door machinale verwerking en bundeling wij meer omzet kunnen halen”.

De projectcoördinatoren zijn Tanja Alken en Chenelva Daans, beiden vrijwilligers van Suricorps. Daans geeft aan dat binnenkort een aangepaste training ondernemerschap van het ministerie van Handel en Industrie zal volgen.

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor het fysiek neerzetten van deze productie unit in volle gang. “Uiteindelijk moet dit project ertoe leiden dat de planters half fabricaat of eindproduct maken van hun landbouwgewassen en hierdoor veel meer kunnen verdienen. Een op te zetten vrouwenorganisatie zal beheer voeren over de productie-unit.

Kapitein Mezak Banwari van Ricanaumoffo sprak van een mooi moment. Hij kijkt verder uit naar het vervolg van dit project.

Het ‘Ai Wooko’ project is voortgevloeid uit het genderplusproject waarbij een grant ter beschikking is gesteld voor CBO’s en NGO’s. Een criterium van de genderplus projecten is, dat de organisaties elk een 5% eigen bijdrage moeten inzetten. De gelden zijn beschikbaar gesteld door het ProjectPlus samen met de EU en de Fondo de Mujeres del Sur (FMS).

De coördinatie en monitoring van de genderplusprojecten ligt bij het Bureau voor de Dienstverlening aan NGO’s. Deze organisaties zijn met Tamat, uit Italië en Arrimage uit Frankrijk, ook de toezichthouders.(GFC)