Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Gemodificeerde bacterie produceert suiker uit moedermelk

Gemodificeerde bacterie produceert suiker uit moedermelk

Wetenschappers zijn er in geslaagd een bacterie zo aan te passen dat die een belangrijke suiker uit moedermelk produceert.

De Zuid-Koreaanse wetenschappers van verschillende universiteiten beschrijven hun vondst in Microbial Cell Factories.

Omdat moedermelk goed voor de gezondheid van baby’s is, proberen flessenmelkfabrikanten hun product daar zoveel mogelijk op te laten lijken. Dat doen ze vooral door moedermelkingrediënten toe te voegen aan de flessenmelk.

Een van de ingrediënten waar dat nog nauwelijks mee gebeurt, zijn de zogenaamde human milk oligosacchariden (HMO’s), een type suiker. HMO’s zijn belangrijk omdat ze het immuunsysteem van baby’s versterken. Ze zijn echter extreem duur om aan te maken: de belangrijke HMO 2-fucosyllactose (2-FL) bijvoorbeeld kost 100 dollar per milligram. Dat is te prijzig om aan flessenmelk toe te voegen.

Maar daar kan binnenkort verandering in komen, nu Zuid-Koreaanse wetenschappers er in geslaagd zijn om de onschadelijke bacterie E.coli de stof te laten produceren. Bacteriën groeien snel en zijn zeer goedkope productiekrachten.

Om tot 2-FL productie te komen, veranderden de wetenschappers twee dingen in het micro-organisme. Allereerst versterkten ze de productie van GDP-fucose door de genen die daarvoor verantwoordelijk zijn, een tandje bij te laten zetten. GDP-fucose is een voorloper van 2-FL en wordt standaard door E.coli aangemaakt.

Vervolgens voegden ze een nieuw gen, afkomstig van een andere bacterie, toe aan het genetisch materiaal van de bacterie toe. Dat gen verzorgde de omzetting van GDP-fucose in 2-FL.

Op die manier lukte het de Zuid-Koreanen om 2-FL in grote hoeveelheden aan te maken. Niet alleen betekent dit dat de mogelijk nu bestaat om 2-FL toe te voegen aan flessenmelk, het vergemakkelijkt ook het onderzoek naar de precieze functie en werking van de stof.

(nu.nl)


Posted

in

by