Meerdere putten combineren om tot commerciële productie te komen 

Er waren gemengde boorresultaten voor de Amerikaanse oliegigant Apache voor de kust van Suriname. APA Corporation had eerder een olie-ontdekking gedaan met zijn Baja-1-put in Blok 53, maar kwam leeg weg met een tweede in Blok 58. Baja-1 werd geboord tot een diepte van 5.290 meter. Informatie over de evaluatie van open-gat bronstammen zijn nu bekendgemaakt door Apache. 

Het succes in Baja markeert de zesde olie-ontdekking waaraan APA heeft deelgenomen en de eerste op Blok 53. De eerste melding hiervan kwam eind augustus. Het bedrijf zei, dat het resultaat zijn geologische model in het gebied bevestigt en helpt om andere vooruitzichten in het zuiden te verkleinen. 

Werkbelangen

APA heeft onlangs goedkeuring gekregen met betrekking tot een wijziging van het Block 53-contract voor het delen van productie, dat opties biedt om de exploratieperiode met maximaal 4 jaar te verlengen. Het bedrijf is momenteel bezig met het formaliseren van de eerste verlenging van een jaar, waarvoor alle werkverplichtingen zijn voltooid. 

APA is exploitant en heeft een werkbelang van 45% in Blok 53: partners Petronas en CEPSA hebben respectievelijk een belang van 30% en 25%. Staatsolie meldde eerder, dat in tegenstelling tot de eerste ontwikkeling in Guyana, Suriname vanwege de verschillen in geologie meerdere reservoirs zal moeten combineren om te komen tot de benodigde commerciële volumes voor het eerste offshore project. Volgens Staatsolie zal de eerste ontwikkeling waarschijnlijk voortkomen uit de combinatie van Sapakara en Krabdagu.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.