Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Gelekte documenten geven inzicht ontwikkeling ebola-vaccin

Gelekte documenten geven inzicht ontwikkeling ebola-vaccin

Gelekte documenten van een bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over ebola onthullen details over de ontwikkeling en productie van vaccins tegen dit virus.
De documenten zijn in handen gekomen van de redactie van Science Insider, de website van het wetenschapsblad Science over wetenschapsbeleid.
De bijeenkomst over ‘toegang tot en financiering van ebola-vaccins vond gisteren plaats. In de documenten staan harde cijfers, die laten zien dat er nog heel wat hordes te nemen zijn voor er een werkzaam vaccin beschikbaar komt.
Farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) is het verst met een vacccin. Het bedrijf verwacht de eerste voorlopige resultaten van een kleine studie begin november.
In die studie keek het bedrijf naar de veiligheid en immuunrespons van mensen die geen risico lopen op Ebolabesmetting. Bij een gunstige uitkomst kunnen begin volgend jaar tests van start gaan in West-Afrika.
Een van die studies moet in Liberia gaan plaatsvinden onder 12.000 deelnemers. De helft van hen zal een werkzaam vaccin krijgen, de andere helft een placebo. Mogelijk wordt er een tweede vaccin van het bedrijf Newlink Genetics aan de studie toegevoegd.
Een tweede studie moet tegelijk in Sierra Leone van start gaan. Hier zal niemand een placebo krijgen, maar krijgen hulpverleners op verschillende momenten het vaccin toegediend, zodat de onderzoekers hun besmettingsgraad onderling kunnen vergelijken.
GSK verwacht in januari 24.000 doses van het vaccin beschikbaar te hebben. In april kan dit aantal al 230.000 zijn, oplopend tot 1 miljoen in december 2015.
Van doorslaggevend belang hierbij is de capaciteit om onder steriele omstandigheden vaccinspuiten te kunnen vullen. GSK vraagt hiervoor reguleringsinstanties om verspoeling van de veiligheidsnormen.
Verschillende andere bedrijven zijn ook met vaccins bezig, maar die bevinden zich in een minder ver stadium.
Een Noors instituut berekende dat de productie van 27 miljoen doses van een vaccin 73 miljoen dollar zullen kosten, ongeveer 50 miljoen euro. De vaccincampagne zal nog eens hetzelfde bedrag kosten.
Een ‘multi-donorclub’ van verschillende landen waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk, zal deze bedragen moeten gaan ophoesten.
De WHO maakt zich zorgen over logistieke uitdagingen en de stabiliteit van de landen. Vooral van die laatste factor hangt het af of er betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek mogelijk zal zijn.
(nu.nl)