PARAMARIBO, 10 jul – Geldzendingen door Surinamers in het buitenland zijn niet veel afgenomen. Dit stellen managers uit de financiële sector. In elk geval is er geen sprake van een scherpe daling ten opzichte van vorig jaar. Toch blijkt de crisis in Europa zijn weerslag te gehad op deze vorm van familiesteun.

Er wordt nu minder geld per zending overgemaakt. “Het komt onder meer doordat uitkeringen in Nederland zijn verlaagd. Men heeft het nu moeilijk in Europa, maar ze zullen hun familie in Suriname nooit verwaarlozen”, zegt Stanley Mathoera, directeur van SCB bank, tegenover de Ware Tijd. Per jaar wordt gemiddeld ruim tweehonderd miljoen dollar overgemaakt. Het leeuwendeel gaat via het legale circuit.

Die schijnt de afgelopen tijd behoorlijk te zijn toegenomen. Steeds meer Surinamers maken geld over naar familie in het buitenland. Het gros van de zending heeft Nederland als eindbestemming. “In negen van de tien gevallen gaat het om studenten die niet meer mogen werken in Nederland”, aldus Mathoera. Zijn bank wil zich de komende tijd richten op een toename van de geldstroom uit Nederland. SCB wil Surinamers daar ‘mobiliseren’ om toch vaker geld te sturen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.