Niet de rijkdom van hun ouders, maar vriendschappen, sport, een stabiele thuissituatie en een uur internet per dag maakt tieners gelukkig. Dat blijkt uit een nieuw Brits onderzoek.

Het zijn vooral de eenvoudige dingen des levens die tieners gelukkig maken, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Essex onder 5.000 Britse tieners tussen 10 en 15 jaar oud. Dat schrijft The Observer.

Een gezonde levensstijl, het gevoel erbij te horen en goed gedrag van hun klasgenoten tijdens de les, blijken in grote mate bij te dragen aan het geluksgevoel van tieners. Ook tieners die regelmatig vrienden thuis mogen ontvangen of één keer in de maand gaan zwemmen blijken gelukkiger zijn.

Onderzoeker Gundi Knies vond geen verschil tussen wat kinderen uit gezinnen van lagere of hogere inkomensklassen gelukkig maakt. Toch heeft de rijkdom van ouders wel enige impact, zoals beschikken over een eigen slaapkamer, het bezit van een fiets of ander ontspanningsmateriaal.

Tieners die veel fastfood eten of dagelijks minder dan vijf porties fruit en groenten binnenkrijgen blijken ook minder gelukkig. Teveel sociale media maakte hen ook ongelukkiger, omdat het hen weerhoudt om deel te nemen aan andere activiteiten.

Meisjes tussen 10 en 12 jaar blijken de gelukkigste groep te zijn, terwijl hun leeftijdsgenoten tussen 12 en 15 jaar het minst gelukkig waren. Dat werd niet in die mate bij jongens gezien.

De link tussen bezit en welbevinden wordt dus niet bij kinderen gezien. “Het grootste verschil bij kinderen is dat ze geen geld verdienen en hun ouders hen ook niet vertellen wat zij verdienen”, aldus Knies.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.