Live nieuws en radio streams uit Suriname!

Geld lenen in Suriname wordt duurder

PARAMARIBO, 16 sep – Geld lenen wordt duurder. Volgens Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, mogen de handelsbanken vijf procent minder van hun reserves uitzetten. Het geld, zowel lokale als buitenlandse valuta, moet in de zogenaamde kasreserve.

Dat betekent zoveel als dat er minder geld in omloop gaat. Volgens Hoefdraad is het een middel om het consumptieve gedrag van de doorsnee burger in te perken. De financiële stabiliteit moet te allen tijde behouden worden. Consumenten zullen daarom meer moeten sparen en minder geld uitgeven. Opmerkelijk is wel dat Hoefdraad met geen woord rept over het bestedingsgedrag van de regering. Dit gedrag is net zo goed een risicofactor.

President Desiré Bouterse gaf onlangs toe dat het de spuigaten uitloopt met het uitgavenbeleid. Er zal flink bezuinigd moeten worden. Toch verdwijnen de bezuinigingsmaatregelen die Bouterse aankondigde in het niet te verdwijnen in vergelijking met wat Hoefdraad voor de burger in petto heeft. Leningen zullen duurder worden en dat zal de ‘kleine man’ rechtstreeks in de beurs merken. Hoewel Hoefdraad beweert dat er geen financieel gevaar dreigt, verandert het leven definitief.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.