REFLECTIE / Iwan Brave

Wat brengt de tweede editie van de ‘Alles plat’-protestactie ons deze vrijdag? Sinds die beruchte eerste editie van 17 februari is van alles geroepen, waaruit blijkt hoezeer ons landje geïsoleerd is (geweest). Een aantal tijdperken is aan ons land voorbijgegaan. Een verworvenheid van de ‘revolutie’ van 1980, die heel wat eigen kinderen heeft opgegeten.

Deze achterstandskloof zou makkelijk weg te werken zijn geweest als daarna opeenvolgende democratische regeringen het meenden met het welzijn en de welvaart van Surinamers. Als het gros van je burgers nog lang na einde van het ‘revolutie’-isolement niet de financiële middelen heeft om wereldreizen te maken, blijf je evengoed een geïsoleerde samenleving.

In een geïsoleerde maatschappij hoor je een heleboel curieuze opvattingen, die grenzen aan norm- en realiteitsvervaging. Zo klaagde een protestactivist: “Men heeft traangas aangeschaft, we zijn toch geen terroristen?!” Huh, ik wist nooit dat ‘terroristen’ met traangas werden bestreden.

In mijn jonge jaren heb ik menigmaal traangas gehapt. Amsterdam was in de jaren tachtig regelmatig het strijdtoneel van krakersrellen, die gepaard gingen met stadsvernielingen en vandalisme. Traangas is gewoon de vriendelijkste vorm van wettig overheidsgeweld; je hoeft onruststokers niet met de bullenpees af te rammelen of met scherp op ze te schieten.

Rellen zijn het logische gevolg als tot op het bot getergde burgers zich maar niet gehoord voelen door een stokdove overheid. De Amsterdamse krakers kwamen op tegen een nijpende woningnood terwijl gespeculeerd werd met leegstaande woningen. Belangrijk is wel dat je tijdens rellen niet plundert of particuliere bezittingen vernielt. Leef je gerust uit op stadsmeubilair.

Hieronder valt beslist niet bestormen van het parlementsgebouw, zoals gelegenheidsactiviste Maïsha Neus dat wel ‘terecht’ vindt: “Als parlementariërs niet luisteren, dan was dit een zeer sterk psychologisch en spiritueel signaal.” Gevaarlijke uitspraak in een geïsoleerde samenleving waaraan bepaalde universele transformaties zijn voorbijgegaan.

Dit bericht is afkomstig van de Ware Tijd. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.