PARAMARIBO- Voor de uitvoering van het voedselveiligheidsbeleid van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, werd als belangrijke meetinstrument het geïntegreerd laboratorium opgezet. Dit laboratorium zowel voor de landbouw, de veeteelt en de visserijsector een betere garantie bieden op de voedselveiligheid van de productie uit deze sectoren. Verse groenten, fruit, vlees en vleesproducten, vis en visproducten zouden worden getest op residuen en andere gevaarlijke stoffen die de gezondheid van de mens in gevaar zou kunnen brengen.

Suriname heeft weinig kunnen genieten van dit laboratorium. Officieel in gebruik genomen in maart 2010, heeft het ministerie met lede ogen moeten toekijken hoe het in november van datzelfde jaar verwoest werd door brand. De brand verwoeste nagenoeg alle documentatie van het VKI en een belangrijk deel van het apparatuur voor het maken van de nodige laboratoriumanalyses. De controle op de productie van visserijproducten werd aangepast voortgezet om vooral de exporten hiervan normaal voort te kunnen zetten. De laboratoriumanalysen worden deels uitgevoerd door het VKI, deels uitbesteed aan het Centraal Laboratorium van BOG/Suriname en het SGS-Nederland laboratorium.

Gisteren, 13 augustus 2012 heeft de eerste steenlegging plaats gevonden voor de wederopbouw van het geïntegreerd laboratorium en VKI te Bethesda op het terrein van de Centrale Haven voor Visserij door LVV- minister Hendrik Setrowidjojo. De symbolische start van de bouw van het VKI geeft het ministerie hernieuwde kracht om verder invulling te geven aan de bouw van de resterende laboratoria die deel uitmaken van het geïntegreerd laboratorium, namelijk het Residu Laboratorium en het Veterinaire Laboratorium.Deze twee laboratoria zullen aan de Letitia Vriesdelaan worden gevestigd, waar we nu al verschillende bouwactiviteiten bezig zijn uit te voeren. Aan het voormalig Geïntegreerd Laboratorium zijn er al geruime tijd renovatie en bouwwerkzaamheden in uitvoering opdat ons Onderdirectoraat Veeteelt daar kan worden gehuisvest.

Minister Hendrik Setrowidjojo legt de eerste steen voor de bouw van het Viskeuringsinstituut te Bethesda


Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.