PARAMARIBO, 6 jul – Met de overdracht van het stuk land waar het openluchtmuseum Nieuw Amsterdam op staat, is geen vuiltje aan de lucht. Dit zegt Stanley Sidoel, topfunctionaris voor Cultuur op het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling. Van kwade opzet is geen sprake. De grond is overgeschreven op naam van een stichting, juist om het museum te beschermen.

Er zou dus geen sprake zijn van roof, zoals wel het geval is met het verschaffen van grond aan zoveel andere stichtingen. “De stichting is een uitvloeisel van het beleid van de regering toen, om het Fort Nieuw Amsterdam te verzelfstandigen”, meldt Sidoel in een verklaring. Parlementariërs, waaronder Jenny Warsodikromo (NDP) trokken juist aan de bel omdat ze de overdracht verdacht vonden. Er is alo gevraagd om een ‘diepgaand’ onderzoek.

Volgens parlementariërs is het vreemd dat het land van ruim tien hectaren onttrokken wordt aan het museum. Je zou juist denken dat het museum eerder geholpen is met zekerheid wat betreft de grond waar het op gehuisvest is. Het museum is eeuwenoud en heeft lang gediend als strategisch verdedigingspunt. “Behoud van ons cultureel erfgoed en de ontwikkeling van het fort tot centrum voor onderwijs blijft het belangrijkste oogmerk”, aldus Sidoel.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.