PARAMARIBO, 23 okt – De kans dat Suriname erin slaagt voedselschuur te worden van de Caribische regio, is uiterst klein. Volgens VHP-leider Chandrikapersad Santokhi is het stellen van zulke hoge doelen, te hoog gegrepen. De omstandigheden waaronder geteeld en gekweekt moet worden, voldoen bij lange na niet. De boerenbevolking vergrijst in ijl tempo. Opties zijn schaars.

Eigenlijk is er maar één echte, moderniseren. “De boeren in Nickerie hebben mij gezegd niet te weten hoe lang zij nog bezig zullen zijn in deze sector, omdat hun kinderen ook meester in de rechten willen worden of economie willen gaan studeren. Ze zijn niet geïnteresseerd in de landbouw”, zegt Santokhi tegenover de West. “Je moet ervoor zorg dragen dat landbouwers blijven. Kom zo snel mogelijk met een middelbare school en HBO-opleiding voor landbouw.”

Het betekent wel dat boerenkinderen ook geïnteresseerd moeten zijn. Het secundaire Natuurtechnisch Instituut, Natin, levert al landbouwkundigen af op middelbaar niveau. Maar het gros zoekt emplooi buiten de landbouw. Kennelijk spelen ook andere factoren mee. Santokhi ziet hogere landbouwopleidingen ook als snellere weg naar modernisering. In dit opzicht heeft de nog grotendeels handmatige sector nog een lange weg te gaan.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.