PARAMARIBO, 5 okt – Ministeries die slecht presteren hoeven niet vrezen voor sancties als bijvoorbeeld een ‘strafbudget.’ Hoewel het parlement hopen kritiek heeft op het consequent ondermaats presteren, ligt het ook weer niet zo zwaar. Daarom is een strafbudget, met minder geld voor zo’n ministerie, niet waarschijnlijk. “De coalitieleden in het parlement hebben die houding niet”, zegt oppositieparlementariër Asiskoemar Gajadien (Nieuw Front/VHP).

En dat niet voor de huidige coalitie alleen. Ook eerder is het ‘straffen’ van ministeries niet eens overwogen. “Op zich is besnoeiing op zijn plaats als gebleken is dat een ministerie in het vorige begrotingsjaar niet in staat is geweest te realiseren wat begroot is”, zegt parlementariër Carl Breeveld (Doe) tegenover de Ware Tijd. Het parlement zou kunnen snoeien tijdens de begrotingsbehandeling. Maar of dit ook echt gebeurt is zeer de vraag.

Het coalitieverband waarin meerdere partijen zitten, laat weinig ruimte voor straffen. Ministeries blijven maar minder presteren dan wordt geprojecteerd. Er zijn ministeries die net iets boven de zestig procent realiseren van wat is opgebracht. Veelal wordt gebrek aan kader aangehaald als oorzaak. “Maar bestuurders moeten niet slechts dit aanhalen als oorzaak. Wie regeert, moet ook het capaciteitsprobleem aanpakken”, aldus Breeveld.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.