PARAMARIBO, 26 nov – Rabin Parmessar, vertegenwoordiger van Suriname bij de besprekingen tussen parlementariërs van de ACP en EU, heeft een protest ingediend. Dit gebeurde tijdens het overleg binnen de Politieke Commissie die de gezamenlijke vergadering voorbereidt. De ACP-vertegenwoordigers in de commissie onthielden zich van steun.

Suriname vindt dat de EU-vertegenwoordigers verkeerd hebben gehandeld tijdens de zogenaamde Artikel 8-dialoog eerder dit jaar in Paramaribo. De gemeenschappelijke verklaring aan het eind van de dialoog, is niet door Suriname ondersteund. Toch werd de verklaring als gemeenschappelijk uitgegeven. Suriname had bezwaar tegen bepaalde delen van de inhoud. In de verklaring staat onder meer dat Suriname erop gewezen is de Amnestiewet te herzien.

Ook moeten de daders van de Moiwana-slachting berecht worden. Ook staat er dat de EU bij Suriname aandrong om ‘af te zien van het intimideren van individuen die hun mening willen geven.’ Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken ontkende dat tijdens de dialoog gesproken is over Moiwana of intimidatie. Suriname wilde voor de publicatie nog de eigen mening verwerkt zien. De EU-delegatie weigerde. Parmessar spreekt in een protestverklaring van “betutteling.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.