Er zitten veel tegenstrijdigheden in het verhaal van Amber Guyger, de politieagente die eerder deze maand een buurman in zijn eigen appartement in de Amerikaanse staat Dallas doodschoot omdat zij hem voor een inbreker in haar woning aanzag.

In een verklaring had Guyger gezegd dat zij wat zij voor haar voordeur hield, niet open kreeg met haar sleutels. Toen het latere slachtoffer, Botham Shem Jean – een accountant bij PricewaterhouseCoopers – op het gemorrel afkwam, schoot Guyger hem onmiddellijk neer.

Later zou zij beweren dat zij op de deur had gebonsd en Jean had neergeschoten toen hij opendeed, in weer een volgende verklaring zou de deur open hebben gestaan en zou zij Jean in het donker hebben zien zitten.

Dader of slachtoffer?

Onderzoekers willen daarom beelden van beveiligingscamera’s bestuderen om de gangen van de agente op 6 september, de dag van het incident, na te gaan.

Het schietincident heeft veel losgemaakt in de samenleving. Inwoners van Dallas eisen dat agent Guyger, die nu met betaald verlof is, wordt ontslagen en wordt vervolgd voor moord.

Opmerkelijk is dat de dader, Amber Guyger, door de politie als het slachtoffer wordt neergezet terwijl pogingen worden ondernomen het echte slachtoffer in een kwaad daglicht te stellen.

Huiszoeking

Zo ontstond verontwaardiging omdat de woning van het slachtoffer kort na zijn dood is doorzocht op drugs. De woning van de dader is niet doorzocht. De politie maakte op de dag waarop Jean werd begraven bekend, dat bij de huiszoeking 10 gram marihuana is gevonden in de woning van het slachtoffer.

Guyger, die drie dagen na de schietpartij werd gearresteerd, is nu aangeklaagd voor slechts doodslag. Zij kwam binnen enkele uren na haar arrestatie op borgtocht vrij.

Politiechef Reneé Hall legde vrijdag in een verklaring uit waarom zij Guyger niet wil ontslaan: “Er is één doorslaggevende reden waarom ik geen enkele […] actie heb ondernomen tegen agent Amber Guyger. Ik wil me niet bemoeien met het lopende strafrechtelijk onderzoek naar haar acties,” zei Hall.

‘Niet te snel oordelen’

De Republikeinse senator Ted Cruz leek het voor Guyger op te nemen: “Ik wenste dat … de Democraten niet zo snel waren om de politie altijd de schuld te geven, altijd de politieagent aan te vallen.

Misschien heeft ze het mis gehad en als een jury van haar gelijken gelooft dat ze zich verkeerd heeft gedragen, dan zal ze de gevolgen ondervinden.

Maar ik denk niet dat we te snel conclusies moeten trekken. Het was misschien gewoon een gruwelijk misverstand met gruwelijke gevolgen, of misschien was het iets erger.”

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.