PARAMARIBO, 9 sep – Bij het ordenen van de goudwinning in het binnenland wordt geen onderscheid gemaakt. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, OGS, wordt iedereen gelijk behandeld. Grote en kleine ondernemers moeten voldoen aan de voorschriften. Zoals het betalen van belasting, wat nooit eerder hoefde.

Het is ook waarom onlangs zware aanslagen zijn gericht aan eigenaren van werkpontons. Deze zogenaamde scalians heten grof geld te maken met het krabben van rivierbodems. Volgens Dompig is per ponton zo’n vijf miljoen Surinaamse dollar (ongeveer een miljoen euro) geclaimd. Het betreft grotendeels achterstallige belastingen. Zeker vijftien pontoneigenaren kregen al een claim. Geschat wordt dat ruim tweehonderd grote en kleine actief zijn.

De commissie registreert alle goudwinning buiten de grote bedrijven. Elke ondernemer krijgt uiteindelijk een pas. Die zal volgens Dompig toegang verschaffen tot de wingebieden. Alle toegangswegen zullen worden voorzien van controleposten. Wie geen pas heeft komt het gebied niet binnen. De pas maakt deel uit van een dataverwerkingssysteem. Daarin staat onder meer of de ondernemer bij is met belasting betalen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.