PARAMARIBO, 14 apr – “Ik ben heel rein door het leven gegaan. Er kleven geen moleculen van bloed aan mijn vingers. Het is vervelend om iets anders aan te horen.” Zo luidt de ontlading van ex-militair Edgar Ritfeld, één van de vierentwintig verdachten van de Decembermoorden. Hij voelt zich nu slachtoffer van het gedoe rond amnestie. Het strafproces is niet voortgezet. Ritfeld wilde dat juist wel.

Het proces gaf hoop dat het ooit gedaan zou zijn met valse beschuldigingen. “Het gaat om moorden, ik wil dus niet zo door het leven gaan. Mensen weten dat ik onschuldig ben, alleen is het prettig dat het bevestigd wordt door de krijgsraad”, zegt Ritfeld tegenover de Times of Suriname. Het is ook precies het sentiment van minstens twee andere verdachten, Ruben Roozendaal en Wim Carbière. Ook zij willen niets anders dan voortzetting van het proces.

Nu de krijgsraad zich beraadt over doorgaan of niet, is het niet zo zeker meer. Rozendaal heeft zo zijn vermoedens over de plotse knak in het proces. Aan de amnestiewet mag het niet liggen. Die kan geen mensenrechtenschendingen dekken. Dus moet het ergens anders aan liggen. “Ik denk dat ze niet durven. Ze schuiven het van de ene naar de andere zijde”, meent Rozendaal. “We zijn voor niemendal gegaan”, zei Carbière kort nadat bekend werd dat het proces was geschorst.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.