Verschillende privéziekenhuizen in New York gaan stoppen met de verkoop van junkfood. De automaten van deze ziekenhuizen worden binnenkort gevuld met mueslirepen en water in plaats van mars en cola. Dat meldt de krant Daily News.

‘Het is de juiste keuze’, stelt Hector Cruzando van het Wyckoff Medical in Brooklyn tegen de Amerikaanse krant. Het Wyckoff Medical is een van de ziekenhuizen die overgaan op gezondere snacks. ‘Vanaf 1 oktober worden ze allemaal uitgezet’. Hij doelt hiermee op de snoep- en frisdrankautomaten die nu nog de gangen van het ziekenhuis bevolken.

Het ‘Healthy Hospital Food’-initiatief houdt in dat er geen gefrituurde producten, geen verzadigde vetten, geen volle melk of (te) zoute producten verkocht mogen worden in de restaurants van de aangesloten ziekenhuizen. Daarnaast mogen maaltijden niet meer dan 650 calorieën bevatten. Chips zullen ook verdwijnen. In plaats daarvan kunnen patiënten nootjes en crackers kopen.

Dat gebeurde na de intensieve lobby van burgemeester Michael Bloomberg van New York, die volksgezondheid een van de speerpunten van zijn beleid heeft gemaakt. Momenteel zijn meer dan de helft van de New Yorkers te zwaar. Eerder dit jaar werden al bij staatsziekenhuizen vet- en suikerhoudende producten verboden en er mogen geen frisdrankbekers groter dan 500 milliliter verkocht worden in de stad.

‘Als je ergens mag verwachten dat er niet wordt gerookt, en dat men probeert om gezonder te eten, dan is het wel in ziekenhuizen’, aldus burgemeester Bloomberg.’

‘Bloombergs nanny plan’
Niet iedereen is het eens met de plannen. Critici noemen de aanstaande verandering een onderdeel van ‘Bloombergs nanny plan’. Het is betutteling dat mensen niet meer mogen roken in publieke ruimtes en geen ongezonde producten meer mogen kopen in restaurants en ziekenhuizen. Jerome Tyler, bezoeker in een ziekenhuis in de wijk Harlem stelt, ‘wat is er mis met chocola? Bloomberg moet zich met zijn eigen zaken bemoeien. Hij is mijn vader niet.’

De stad New York is geen uitzondering in het groeiende aantal te dikke mensen. Overal in de Verenigde Staten zijn mensen te zwaar. Verkeerde voedingspatronen beginnen al op jonge leeftijd. Zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse leger dat veel jongeren die zich bij het leger aanmelden te dik zijn. Snoep- en frisdrankautomaten in scholen blijken de grootste bedreiging te zijn.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door gepensioneerde officieren, blijkt dat schoolkinderen 400 miljard overtollige calorieën eten, omgerekend zo’n twee miljard snoeprepen. Militaire experts maken zich al langere tijd zorgen over het overgewicht van de Amerikaanse jeugd. Het rapport van de militairen sluit aan bij wat artsen en volksgezondheidsexperts zeggen over het groeiende probleem, zij dringen bij de regering aan op maatregelen om overgewicht al op jonge leeftijd tegen te gaan.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.