Met als doel het uitbannen van stigma en discriminatie tegen personen die leven met hiv, is er maandag en dinsdag een workshop georganiseerd door de Pan Caribbean Partnership (Pancap). Leden van De Nationale Assemblée (DNA) hebben ook deelgenomen aan het ‘Suriname Parliamentarians Sensitisation Forum, dat is gehouden in Marriot.

Parlementsvoorzitter Jennifer Simons die de keynote speech heeft gehouden, zegt dat uitwisseling van informatie over dit onderwerp veel waarde toevoegt aan het werk van de DNA. “Hiv is nog steeds een onderwerp, dat ons confronteert op een aantal taboes op het gebied van seks, dood en ongeneeslijk ziek zijn. Na jaren van voorlichting en nu redelijke opties voor behandeling zou je kunnen verwachten dat deze onderwerpen besproken kunnen worden, maar dit is nog niet helemaal het geval.”

Mensen die leven met hiv worstelen nog steeds met onbegrip, regelrechte discriminatie en schending van het recht op privacy. Simons geeft verder aan dat geen enkele chronische ziekte aanleiding mag zijn voor discriminatie. Personen met een chronische ziekte mogen niet belet worden om naar school te gaan of te werken als zij niet ziek zijn of zich niet ziek voelen.

Als gewerkt wordt aan het voorkomen van chronische ziektes is niet alleen intensieve voorlichting gewenst, maar ook begeleiding en ondersteuning om complicaties te voorkomen. Gelet op het stigma en vooroordelen zou er juist over hiv meer inspanning moeten worden verricht, zodat personen ondanks de vooroordelen hun weg kunnen vinden in de samenleving. Door zowel het parlement als de regering zijn er initiatiefwetten ingediend die echter nog niet zijn behandeld. “Er is nu werk voor ons. De noodkreet van de doelgroep is niet aan ons voorbijgegaan”, zegt Simons.

Volgens de assembleevoorzitter is er vooruitgang geboekt in de procedures en protocollen. Bovendien zal er binnen niet al te lange tijd verbetering moeten komen in de wijze waarop personen met hiv geconfronteerd worden met onacceptabele vragen over hun privésituatie, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van ziekenfondskaarten.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.