Kinderen van Jemen hopen op zelfde internationale reactie als bij Khashoggi-incident

 

In augustus eiste de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een “geloofwaardig en transparant onderzoek” naar de Saoedische luchtaanval op een bus in Jemen, waarbij tientallen kinderen werden gedood

Het bombarderen van kinderen was geen incident. Dagelijks vinden dit soort ‘ongelukjes’ plaats, bijvoorbeeld toen de Saoedi’s kinderen van 10 tot 13 jaar oud op een drukke markt doodschoten, zegt het Internationale Rode Kruis.

Vanaf maart 2015, toen Saoedi-Arabië begon met het bombarderen van Jemen om een verdreven regering opnieuw in het zadel te krijgen, werden duizenden burgers gedood.

De acties van de Saoedi’s leidden tot wat de VN noemt “de grootste humanitaire ramp ter wereld”.

Jaarlijks wordt een groot aantal mensen in Saoedi-Arabië geëxecuteerd: het land voerde in 2015 minimaal 158 executies uit, minstens 154 in 2016 vorig jaar nog 146, bijvoorbeeld voor overspel en hekserij.

Geld

Toch is Saoedi-Arabië de favoriete (handels-)partner van onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die voor honderden miljarden aan wapens verkopen aan het Koninkrijk: dezelfde wapens waar vrouwen en kinderen mee worden vermoord.

En hoewel noch de VS, noch het VK in actie kwamen toen burgers door Saoedische militairen werden vermoord, komen zij nu (samen met andere ‘gewetensvolle’ regeringen) in beweging vanwege de waarschijnlijke moord op de in Amerika gevestigde journalist Jamal Khashoggi.

De VS zwalkte wekenlang tussen bijna dagelijks wisselende standpunten over de kwestie, maar dreigt nu heel voorzichtig dat er “misschien” zware straffen komen als Khashoggi inderdaad zou zijn vermoord.

De hongerende kinderen van Jemen hopen op dezelfde “zware straffen” voor degenen die bommen op hen gooien.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.