Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Gaslekkage veroorzaakte gasexplosie van Sommelsdijckstraat

Gaslekkage veroorzaakte gasexplosie van Sommelsdijckstraat

Op maandag 19 juni kreeg de brandweer omstreeks 14:00 uur melding van een gascilinderexplosie aan de van Sommelsdijckstraat, maar ter plekke bleek het een gasexplosie te zijn geweest. Deze hevige explosie die in de keuken plaatsvond zorgde voor een enorme ravage. Een vrouw raakte zwaargewond.

Volgens informatie van de brandweer was er een gaslekkage in de keuken, waar twee dagen van te voren een volle gascilinder van 28 lbs. was geïnstalleerd. De vrouw betrad op een gegeven moment de keukenruimte waarin zich het gas had opgehoopt en schakelde ongelukkigerwijs een lichtpunt aan met het noodlottig gevolg.

Door de impact van de explosie sprongen enkele ramen en deuren uit hun voegen en werd het plafond losgerukt, tevens hebben een paar gekooide vogels deze explosie niet overleefd.

Het slachtoffer dat per ontboden ambulance werd vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het AZP is vanwege de ernst van de brandwonden voor verpleging opgenomen.

Volgens de statistieken van het KBS zijn er landelijk jaarlijks gemiddeld 4 meldingen van gasexplosies.

Hieronder enkele veiligheidstips van de brandweer:

Bij een gasexplosie verbrandt er plotseling een grote hoeveelheid gas. Dat gas kan op verschillende manieren zijn weggelekt, bv. een afsluiter van het fornuis die onbedoeld open blijft staan, ‘slappe’ of inferieure gasleidingsklemmen, slechte aansluiting van de gasregulator, versleten of beschadigde ‘O’ ringen van gascilinders, poreuze uitgedroogde slangleidingen, etc.

Deze lekkages kunnen binnen zeer kort tijd er voor zorgen dat er zich brandbaar gas in een ruimte ophoopt. Gas vermengt zich met lucht, waar zuurstof in zit. Het mengsel dat dan ontstaat, ontploft niet zomaar. Daar is ontsteking voor nodig, een vonk of open vuur. Een klein vonkje van bijvoorbeeld de lichtschakelaar of een ander elektrisch apparaat is al genoeg om een explosie te veroorzaken.

Het is daarom af te raden om gascilinders in uw huis te installeren. Gascilinders mogen nooit in een gesloten ruimte samen met bv. een hydrofoor of andere apparaten met elektrische bronnen worden opgesteld.

Bij het waarnemen van gas altijd eerst de ruimte ventileren en voorkom zo veel als mogelijk vonkvormende activiteiten (bv. het in- of uitschakelen van elektrische schakelaars)

Controleer met zeepsop om de 6 maanden de gasleidingen, koppelingen en regulator op lekkages en let op de expiratiedatum van de regulator.

U kunt uw gascilinder deskundig laten beveiligen tegen diefstal als het buitenshuis volgens de regels van EBS/OGANE wordt opgesteld.(GFC)