Computerspelletjes die het brein flink aan het werk zetten kunnen mentale aftakeling tegengaan.

Amerikaanse onderzoekers hebben dat ontdekt door ouderen een speciaal ontwikkeld racespelletje te laten spelen en vervolgens hun hersenactiviteit te meten.

Het wetenschappelijke tijdschrift Nature heeft de resultaten donderdag gepubliceerd.

Zogenoemde ‘braintraining’ lijkt volgens eerdere onderzoeken bij jongeren weinig effect te hebben. Ze worden wel beter in het spelletje, maar de achterliggende hersenfuncties gaan vermoedelijk niet significant vooruit.

Mensen tussen de 60 en 85 jaar kunnen volgens de onderzoekers van de Universiteit van Californië echter wél baat hebben bij zulke spelletjes.

Deelnemers aan het onderzoek speelden een racespelletje dat aanzet tot multitasken, het combineren van uiteenlopende taken. Terwijl de speler zijn virtuele auto op de baan houdt, verschijnen gekleurde stippen in beeld waar zo snel mogelijk op gereageerd moet worden door op een knop te drukken.

Uit het onderzoek bleek dat ouderen die het spelletje hadden gespeeld na verloop van tijd cognitieve functies zoals hun concentratie en kortetermijngeheugen hadden verbeterd. Ook na zes maanden was het effect nog meetbaar.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.