Politiek analist Jan Gajentaan.

Politiek analist Jan Gajentaan vindt dat ABOP-leider Ronny Brunswijk te veel op de populistische tour gaat, zo laat hij vanuit Nederland weten. Gajentaan stoort zich eraan dat Brunswijk geld uitdeelde bij het concert van Rick Ross, toen hij zijn ambities voor het presidentschap kenbaar maakte. “Ik ben altijd bang om de Surinaamse politiek teveel uit een Nederlandse bril te bekijken en om te klinken als een allesweter. Maar aangezien ik via GFC regelmatig kritiek heb geuit op Surinaamse politici in mijn commentaren, vind ik dat het laf zou zijn om er nu maar het zwijgen toe te doen”.

Dat Brunswijk zich nadrukkelijk manifesteert als promotor van artiesten, vindt Gajentaan al bedenkelijk: “Ik denk dat parlementariërs zich vooral bezig moeten houden met hun werk en dat is zorgen voor goede wetgeving en het controleren van de regering. Wat mij vooral stoort in het populisme van Brunswijk, is dat hij zijn rijkdom constant etaleert en door het strooien van geld bij arme mensen de illusie opwekt dat zij er op die manier beter van worden. Zo breng je geen duurzame ontwikkeling tot stand”, meent Gajentaan.

“Waar de mensen in de over het algemeen arme districten van het binnenland op zitten te wachten is meer werkgelegenheid en educatie. Daarvoor is een goed beleid nodig. Maar Brunswijk maakt van de politiek een loterij. Als je lid wordt van ABOP, dan kun je misschien een auto winnen of een wasmachine. Dat de man of vrouw die zo’n auto wint misschien helemaal geen rijbewijs heeft of niet de middelen heeft om zo’n auto te onderhouden, schijnt hem niet te interesseren”.

“Wijlen Drs. Eddy Dap, die sinds de jaren tachtig adviseur was van Brunswijk, had ook altijd kritiek hierop. Want ook vroeger had Brunswijk al de neiging om af en toe met geld te gaan strooien. De heer Dap sprak dan indringend met hem en vroeg hem zaken meer gestructureerd aan te pakken. Ik heb het idee dat er momenteel weinigen zijn binnen ABOP die nog tegengas durven geven. Er heerst steeds meer een cultuur van het zwijgen”, vertelt de analist.

Gajentaan zegt dat het hem pijn doet dat de politieke partij ABOP zich op dit niveau begeeft. “Ik ben nog steeds een sympathisant van de partij. Ik weet dat er veel goede mensen zijn bij ABOP die echt ontwikkeling nastreven. Brunswijk zelf heeft ook zijn goede kanten. Zo heeft hij de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in een Wetenschappelijk Bureau en in een partijcentrum. Ik vind het daarom enorm jammer, dat hij steeds weer met dit soort acties komt”.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.