Politiek analist Jan Gajentaan

Politiek analist Jan Gajentaan is van mening dat de regering Bouterse-Ameerali nog steeds niet als een volledige eenheid weet te opereren. “Ik heb al eerder gesteld, dat de coalitieleiders Brunswijk en Somohardjo als parlementariërs op een vrij grote afstand staan van het regeerbeleid en de uitvoering daarvan.”

“Dat betekent dat zij regelmatig voor verrassingen komen te staan, zoals onlangs is gebleken bij het politieke geharrewar over het wel of niet stopzetten van de bouw van een dijk in Commewijne”.

“Het beeld van deze coalitie is daarom nog steeds onevenwichtig. Je krijgt de indruk dat het beleid veelal bedacht en soms ook uitgevoerd wordt door de adviseurs op het kabinet van de president. Daarnaast heb je de vp, die min of meer een eigen koers lijkt te varen en die over het algemeen streng let op de centjes bij de ministeries. Maar ook de vp blijkt niet altijd op de hoogte te zijn van de keuzes die er gemaakt worden op de ministeries, dan wel in het centrale apparaat van de president met de vele taskforces. Daardoor ontstaat een beeld van te weinig cohesie”.

Volgens Gajentaan is Eddy Jozefzoon formeel verantwoordelijk voor de politieke aansturing van de vp, als hoofdadviseur. “Naar mijn mening is Jozefzoon daar niet de juiste persoon voor. Vanaf het begin heeft hij zich vooral ingezet voor allerlei speciale projecten van de president, zoals het schrijven van een rapport over RGB en het voorzitterschap van de taskforce Onderwijs. Jozefzoon is een harde werker, maar hij is niet echt thuis is in de Surinaamse politiek”, meent de analist.

“Als coalitieleiders mag verwacht worden van Somohardjo en Brunswijk dat zij zaken realiseren ten behoeve van hun achterban. Daar is op zich niets mis mee. Ik heb het dan niet over het verdelen van overheidsbaantjes, maar over zaken die wezenlijk van belang zijn voor de achterban. Hoe staat het bijvoorbeeld met de toename van de werkgelegenheid in de verschillende districten? En in welke districten zal er straks woningbouw plaatsvinden?”, vraagt Gajentaan zich af.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.