De meeste fruitdranken bevatten voornamelijk appel als fruitsoort, terwijl de naam en de verpakking vaak andere vruchten als hoofdingrediënt suggereren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond naar de ingrediënten van fruitdranken. De Consumentenbond bestudeerde de etiketten van 170 fruitdranken met diverse smaken op hun fruitsoorten en -gehalte. Water is in de meeste gevallen het hoofdbestanddeel, gevolgd door vruchtensap.

Dit vruchtensap bestaat dan in veel gevallen voor het grootste deel uit appel- of witte druivensap, terwijl op de voorkant van het pak de drank met bijvoorbeeld Bosvruchten of Rood Fruit wordt aangeduid. Van het ingrediënt wat prominent op het pak wordt vermeld, zit soms minder dan één eetlepel in een glas van 250 ml.

Aan de meeste fruitdranken is naast de suikers uit het vruchtensap extra suiker toegevoegd. Bij de onderzochte fruitdranken varieert de totale hoeveelheid suiker tussen de 4 gram (light-variant) en 28 gram in een reguliere drank, zo’n zes klontjes per glas.

De resultaten van het onderzoek staan in de Gezondgids van de Consumentenbond van juni/juli 2012.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.