Mensen die veel fruit eten lijken minder vaak een verhoogd cholesterol te hebben. Dat blijkt uit een enquête onder de bezoekers van GezondheidsNet.nl.

Het voedingspatroon van de ondervraagden bleek een belangrijke voorspellende factor te zijn voor de hoogte van hun cholesterolgehalte. Mensen met een verhoogd cholesterol bleken naar verhouding meer alcohol (vaker 6 tot 15 glazen per week) te drinken, minder fruit te eten en vaker in vloeibare bak- en braadproducten dan in olie te bakken.

Daar tegenover staat dat mensen met een verhoogd cholesterol wel meer magere zuivelproducten nuttigen.

Mensen met een verhoogd cholesterol lijken minder regelmatig te eten dan mensen die geen verhoogd cholesterol hebben. Ze geven aan vaker te eten als ze trek hebben en dan ook te eten wat op dat moment voor handen is. Het merendeel (88 procent) gebruikt de hoofdmaaltijden wel op vaste momenten.

Daarnaast bleek uit de enquête dat ruim een kwart cholesterolverlagende voedingsmiddelen gebruikt: 22 procent gebruikt producten verrijkt met plantensterolen. Aanpassingen van het voedingspatroon en geneesmiddelen op voorschrift van de arts zijn met 63 en 53 procent echter de meest gebruikte manieren om het cholesterol te verlagen.

Een totaal van 1739 mensen nam begin dit jaar deel aan de online enquête op GezondheidsNet.nl.

Een derde van de deelnemers had een verhoogd cholesterol. Een kwart had geen idee of zijn cholesterol gezond was. Van de ondervraagden was het overgrote deel (75 procent) vrouw. De gemiddelde leeftijd was 57 jaar. Een groot deel van de ondervraagden had licht overgewicht: het BMI was gemiddeld 26.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.