Frisdrank wordt regelmatig in verband gebracht met allerlei aandoeningen. Voor het eerst tonen onderzoekers nu dat de suikerrijke dranken de kans op een beroerte verhogen.

De studie is uitgevoerd aan het Cleveland Clinic’s Wellness Institute en de Harvard University.

Eerdere studies toonden dat frisdrank de kans op gewichtstoename, diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, jicht en hartziekten vergroot.

“Frisdrank is de belangrijkste bron van toegevoegde suikers in ons voedingspatroon”, vertelt onderzoeker Adam Bernstein. “We krijgen steeds meer zicht op de reacties in het lichaam als gevolg van frisdrankinname. Deze kettingreacties kunnen leiden tot verschillende ziekten, waaronder beroerte.”

De suiker in de drank leidt tot snelle verhoging van de bloedsuiker. Na verloop van tijd kan dit resulteren in glucose-intolerantie, insulineresistentie en ontstekingen. Deze lichamelijke veranderingen beïnvloeden aderverkalking en trombose: risicofactoren voor een beroerte.

De onderzoekers bestudeerden de frisdrankconsumptie van 43.371 mannen van de Health Professionals Follow-up Study (1986 tot 2008) en 84.085 vrouwen uit de Nurses’ Health Study (1980 en 2008). Tijdens de onderzoeksperiode kregen 2.938 vrouwen en 1.416 mannen een beroerte.

Uit het onderzoek bleek ook dat mensen die veel frisdrank dronken ook minder bewogen en meer rood vlees en vetrijke producten aten. Ook na correctie voor deze factoren bleef echter het effect van frisdrank op beroerte overeind.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.