Franse patrouilleboten voor Surinaamse kustwacht

PARAMARIBO, 1 nov – Suriname koopt drie patrouilleboten bij het Franse Ocea. Volgens Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid, is vooral de criminaliteit te water doelwit. Er moet een eind komen aan de aanhoudende reeks overvallen op vissers. Maar ook de illegale visserij krijgt zijn beurt. De boten met een prijskaartje van ruim vijftien miljoen euro, moeten anderhalf jaar beschikbaar zijn.

Dat staat zo in het contract dat minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken tekende met de scheepsbouwer. Volgens Linscheer is de opzet van een kustwacht slechts een kwestie van tijd. Het is inderdaad jaren geleden dat de oprichting werd aangekondigd. Suriname derft jaarlijks tientallen miljoenen dollars door illegale visserij. Daar zal volgens Linscheer nu een eind aan komen. Bovendien heeft Suriname ook internationale verplichtingen.

Via allerlei akkoorden heeft het land zich verplicht mee te helpen bij de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. De kustwacht wordt als vitaal instrument gezien bij het nakomen van de verplichtingen. De moderne patrouilleboten zullen worden ingezet bij de bestrijding van piraterij. Deze heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De piraten die het gemunt hebben op vissersboten, zijn tot nog toe de autoriteiten vaak te snel af.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.