PARAMARIBO- Frankrijk doneert binnenkort een partij testapparatuur voor drugsonderzoek aan het Korps Politie Suriname (KPS). De apparatuur zal de komende maand aan het korps worden overgedragen. Frankrijk en Suriname gingen in 2010 een financieringsovereenkomst aan voor institutionele steun voor binnenlandse veiligheid in Suriname.

In dit kader organiseerde de ambassade dinsdag alvast een training over het gebruik van het te schenken testapparatuur. De training, “The use of kits of detection multidrugs: theory and practice, the use of the different drugs and their consequences”, vond plaats in het Politie Opleidingscentrum.

Behalve het gebruik van het apparatuur werd ook de verwerking en het gebruik van drugs behandeld. Verder kwamen de recente ontwikkelingen met betrekking tot drugshandel ter sprake. Douane-ambtenaar Noëlle-Line Pouive en politieman Stephen Archias uit Frans-Guyana verzorgden de training.

De training was bestemd voor verantwoordelijken van de Drugsunit en zij die belast zijn met de opsporing, vervolging en zij die bevoegd zijn drugs gerelateerde feiten te melden. Aanwezig waren afgevaardigden van de Militaire Politie, de Douane, leden van het Bestrijding Internationale Drugssmokkel (BID), de Justitiële Inlichtingen Dienst, de Technische Opsporings- en Herkenningsdienst (TOHD) en de Narcotica Brigade en Narcotica Intelligence Unit(NIU).

De financieringsovereenkomst tussen de regeringen van Frankrijk en Suriname behelst meerdere projecten en is op 20 april 2010 ondertekend door de toenmalige minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, en ambassadeur Richard Barbeyron. Het project is verspreid over drie jaar en is gericht op de verbetering van de justitiële en politie- samenwerking tussen Frankrijk en Suriname. Vooral het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit en verbetering van het strafrechtelijk keten komen hierbij aan de orde.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.