Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Formaliseren politieke koppensnellerij een onrustbarende ontwikkeling

Formaliseren politieke koppensnellerij een onrustbarende ontwikkeling

De in de afgelopen weken hoog opgelopen tegenstellingen en emoties tussen de PL en de NDP hebben geleid tot een definitieve breuk tussen deze 2 regeringspartijen. De PL is uit de regering gezet en moest dus logischerwijs haar ministersposten inleveren. Tot daar is er niks fout.

Wat echter wel een zeer verontrustende ontwikkeling is, is de grootschalige koppensnellerij welke direct daarna is ingezet op een ieder die bij de tegenpartij hoort, ongeacht zijn/haar geschiktheid, deskundigheid , carrièreverloop, functie, bijzondere bijdrage, enz.

Niet alleen topambtenaren maar zelfs BO’s, opzichters, hulpopzichters en kleine bureau- ambtenaren dreigen daarmede op de slachtbank te zijn terechtgekomen. Op zeer openlijke wijze en het liefst via krachttermen worden door prominenten van de NDP en jammer genoeg zelfs op het hoogste niveau deze massale heksenjacht op politieke tegenstanders als iets dat volkomen logisch is en dus zo hoort gepropageerd.

Voorwaar een zeer onrustbarende en funeste ontwikkeling waarmee thans formeel een trend is ingezet welke in de toekomst manifest zal worden en toegepast zal worden door elke machtshebber. Politieke koppensnellerij is natuurlijk niet nieuw in Suriname en is een uitvinding en erfenis van de oude politieke partijen met als uitschieters de NPS en de VHP. Dit gebeurde echter minder openlijk en was voornamelijk gericht op politieke opponenten en niet op een totale organisatie als nu het geval is.

In een klein land als Suriname met een nijpend gebrek aan deskundig kader dient een dergelijk systeem echter met klem te worden afgewezen. Ook het feit dat hierbij vaak ervaren en kundige mensen dan worden ingeruild voor ondeskundige partijloyalisten is niet onbekend. Bij het onrecht dat wordt aangedaan aan mensen die jarenlang hun carrière hebben opgebouwd en daarbij zelfs offers hebben moeten brengen, wordt nooit stilgestaan .

Moraal en ethiek in de politiek is datgene wat elke politicus siert maar hoevelen hebben dat nog in Suriname ? Of vergeten we dat ook onze politiek andersgezinden indachtig ons volkslied zich hebben gecommitteerd aan de verdediging en opbouw van ons land “ heri libi te na dede wi sa feti gi sranen ?

Ir.D.K.Mungra