Romario Sanches is de nationale schaaktitelverdediger.

Na de vorige week een succesvolle Internationaal Damesschaaktoernooi in eigen land georganiseerd te hebben zal de Surinaamse Schaakbond (SSB) aanstaande zondag starten met de finaleronde van de VCB Nationale Schaakkampioenschappen 2014.

Aan dit toernooi zullen er 14 schakers van de Surinaamse schaaktop participeren. Vijf spelers waren reeds gekwalificeerd en is er tijdens een kwalificatietoernooi gestreden voor de resterende 9 plekken.

Reeds gekwalificeerd voor dit toernooi waren de top 3 van de Nationale schaakkampioenschappen van 2013. Deze 3 spelers zijn: Romario Sanches (kampioen), Suradj Hanoeman (semi-kampioen) en Dewperkash Gajadin (demi-kampioen).

Calvin Tjong Tjin Joe (jeugdkampioen 2013) en Dameskampioen Rosangela Dos Ramos waren ook gevrijwaard van het kwalificatietoernooi. Laatstgenoemde schaker heeft zich echter vanwege studieverplichtingen teruggetrokken, met als gevolg dat nog 1 speler zich tijdens het kwalificatietoernooi kon plaatsen voor de eindronde.

In totaal hadden 23 spelers gepartipiceerd aan het kwalificatietoernooi. Dit toernooi werd opgesplitst in 3 fasen, waarbij in de eerste fase 4 spelers zich konden kwalificeren. Na de eerste fase plaatsten Gavin Ooft, Viresh Giasi, Willem Veer en Roger Matoewi zich. Tijdens de tweede fase wisten Immanuel Kromosoeto, Shatish Lautan en Anviti Adhin (debutant) zich te plaatsen.

Tijdens de laatste fase kwalificeerde de debutanten Cedric Prade en Joël Frijde zich. Nadat de Surinaamse dameskampioen Rosangela dos Ramos zich had teruggetrokken nam haar jongere broertje Geryen dos Ramos, die als nummer 10 was geëindigd, haar plaats in.

Hoofdsponsor van dit schaaktoernooi is de Volkscredietbank. Het toernooi start op zondag omstreeks 5 uur ’s middags en zal midden maart eindigen. De speeldagen zijn telkens de zondag, dinsdag en woensdag. De speellocatie is Het Olympic Center, meer bekend als SOC-gebouw aan de Rattan Oemrawsinghstraat.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.