Het stond al geruime tijd haast vast. Maar, na vele aankondigingen over de olie- en gassector heeft president Chandrikapersad Santokhi zich weer uitgesproken over de situatie. De Final Investment Decision (FID) laat nog steeds op zich wachten en wordt definitief in 2023 verwacht. Dat heeft president Santokhi donderdagochtend 30 september in zijn Jaarrede in de Assemblee aangegeven.

Hij kijkt uit naar het besluit van de internationale oliemaatschappijen, met betrekking tot ‘the Final Investment Decision, welke voor al geruime tijd waren geprojecteerd.

Total wacht op andere putten

Een definitieve investeringsbeslissing in blok 58 voor de kust van Suriname zou in 2023 kunnen komen, later dan werd verwacht. In Sapakara South, waar APA (Apache) en Total Energies al succesvolle testen hebben uitgevoerd, komt nog een boorschip. RBC Capital Markets-analist, Scott Hanold, zei dat de partners mogelijk de FID verschuiven aangezien de Sapakara-beoordelingsresultaten mogelijk pas later in het jaar bekend zijn. “We denken dat dit ervoor zorgt, dat APA en haar partners vooruitgang boeken in de richting van FID, maar dat zou pas in 2023 kunnen zijn”, zei Hanold in een beleggers nota van 23 augustus, aldus de website OilNow.

Langer wachten 

Surinaamse regeringsfunctionarissen hadden tijdens de Suriname Energie, Olie en Gas Conferentie (SEOGS) in juni de hoop uitgesproken, dat de FID tegen het einde van dit jaar zou kunnen worden gemaakt, waarmee het eerste offshore olieproductie project van Suriname zou kunnen worden opgeleverd. Maar, dat wordt dus veel later. Ruim twee maanden geleden werd met de al eerder in het Sapakara reservoir bevestigde hoeveelheid, aangenomen, dat deze voorkomens de FID dichterbij brengt. Echter werd dat besluit steeds verder verschoven. Vermeldenswaard is, dat de FID al een tijdje op zich liet wachten.  President Santokhi zei in juni 2021, dat Total en partner Apache ‘volgend jaar’ verder zullen gaan met hun definitieve investeringsbeslissing in Block 58 en de eerste olie gaat naar 2025. “We kijken uit naar de definitieve investeringsbeslissing die is gepland voor medio 2022 en de eerste olie die is gepland voor 2025”, verklaarde de president destijds. 

Total wacht op andere putten

Desgevraagd om een ​​preciezere datum te geven voor de FID, vertelde de algemeen directeur van Total Energies, Philippe Blanchard, aan OilNow dat het bedrijf wacht op de resultaten van de andere putten. “We weten niet wat de toekomst zou zijn. We bevinden ons in de exploratie- en beoordelingsfase met enkele risicovolle putten. Dus we wachten af”, zei Blanchard. Hij wees erop dat er in het verleden teleurstellende resultaten waren in het blok, “Dus het zou heel moeilijk zijn om nu te zeggen wanneer FID zal plaatsvinden.”

Total en APA kondigden hun eerste ontdekking aan bij Maka Central-1 in januari 2020 en hebben sindsdien andere ontdekkingen gedaan in het blok bij Sapakara West-1, Kwaskwasi-1, Keskesi East-1 en Krabdagu-1. Total Energies is de exploitant van Blok 58, met een werk belang van 50%, terwijl APA Corporation de resterende 50% bezit.

Het staatshoofd gaf dus donderdag aan, dat de FID pas volgend jaar wordt verwacht.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.