Regelmatig fietsen kan bij mannen effect hebben op hun reproductieve gezondheid. Door het fietsen raakt het evenwicht van de hormonen verstoord.

Dat schrijven onderzoekers van UCLA School of Nursing in de European Journal of Applied Physiology.

Ze baseerden hun conclusies op een onderzoek onder 107 studenten verdeeld over drie groepen: triatleten, wielrenners en recreatiesporters.

De deelnemers vulden vragenlijsten in en de onderzoekers namen bloed bij hen af.

“De hoeveelheid geslachtshormonen in het bloed was duidelijk hoger bij de mannen die fanatiek fietsten”, vertelt onderzoeker Leah Fitzgerald.

“Deze resultaten hebben we nog niet eerder gezien bij sporters.” De hoeveelheid estradiol in het bloed was bij de fietsers twee keer zo hoog als bij de triatleten en recreatiesporters. Ook het testosterongehalte was hoger.

Het is voor het eerst dat onderzoek in deze richting wijst, vervolgonderzoek is dan ook noodzakelijk. Fitzgerald: “We moeten kijken of bepaalde vormen van beweging de geslachtshormonen veranderen. Dit kan namelijk invloed hebben op de algemene en reproductieve gezondheid van mannen.”

Een opvallende resultaat was ook dat bijna de helft van de fietsende mannen gebruik maakte van een crème om zadelpijn en infecties te voorkomen. De onderzoekers vonden daarbij een verband tussen het aantal jaren dat iemand de crème al gebruikte en de verhoogde hormoonlevels.

Of het verband oorzakelijk was konden de onderzoekers niet zeggen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.