Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Familie heeft hulp nodig om ligkosten van 9.800 euro te betalen aan ziekenhuis

Familie heeft hulp nodig om ligkosten van 9.800 euro te betalen aan ziekenhuis

L.A. vertelt in gesprek met Dagblad Suriname, dat haar oma T.C. op 9 januari met een heupfractuur was opgenomen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. Het eerste bedrag voor de ligkosten was SRD 2.353 per ligdag. Dit was aangegeven op de schuldbekentenis die de begeleidsters/verpleegkundige van het bejaardentehuis (waarin de oma verblijft) heeft meegekregen van het Wanica Ziekenhuis, zegt L.A.

“Per app is later aan het bejaardentehuis medegedeeld, nadat men geen ID kon tonen van mijn oma, dat zij (Wanica Ziekenhuis ) een schuldbekentenis hebben meegestuurd met een Surinaams ingezetenen tarief en dat oma geen ingezetene is, dus wordt voor haar een buitenlands tarief gehanteerd, namelijk 700 euro per ligdag. Bij het ziekenhuis aangekomen kregen we ook ditzelfde verhaal te horen. Het formulier werd toen genomen door de baliemedewerkster en we kregen een andere waar het tarief in euro stond.”

De familie moest 3 dagen vooraf betalen voor de ligdagkosten. In totaal kwam het op een bedrag van 2.100 euro. L.A. geeft aan, dat ze het bedrag in deeltjes hebben betaald, omdat zij dit niet in één keer konden doen. “De familie heeft moeite gemaakt om dat geld bij elkaar te vergaren. Met heel veel moeite is het gelukt om de 2.100 euro bij elkaar te krijgen. Dat heb ik reeds betaald bij het Wanica Ziekenhuis”, zegt L.A. 

“Oma is langer in het ziekenhuis gebleven”

Vervolgens vertelt zij, dat zij van een tante vernomen had, dat de oma 3 dagen in het ziekenhuis zou blijven. “Ik vroeg aan de baliemedewerkster wat er gaat gebeuren als oma eerder naar huis mag. Toen zei ze, dat we het resterend bedrag terug zouden krijgen. Maar, oma is langer blijven liggen in het ziekenhuis. Ik heb begrepen, dat er een foto is gemaakt en dat ze een heupfractuur heeft opgelopen. De behandeling moest daar gebeuren. Er werd gewicht aan haar been gehangen om het in de juiste stand te krijgen, zodat het bot weer op z’n plaats zou gaan groeien. Oma is 17 dagen gebleven en op de 16e dag werd ik gebeld door een van de behandelende artsen, dat oma naar huis mag. Volgens de arts had het geen zin dat oma langer zou blijven. Ze dementeert en haalde die been telkens uit zijn stand.”

L.A. zegt, dat zij later weer een telefoontje kreeg, dat oma nog niet ontslagen zou kunnen worden. Dit, omdat het financiële gedeelte nog in orde gemaakt zou moeten worden. De volgende dag ging zij naar het ziekenhuis en kreeg het bedrag te horen van de 14 dagen ligkosten. In totaal bedraagt dit 9.800 euro. Dit bedrag moet binnen 14 maanden na dagtekening worden betaald. Indien dit bedrag niet binnen deze periode wordt betaald, zullen er gerechtelijke stappen worden genomen om de betaling af te dwingen. Dit is in een document vastgelegd. 

Familie niet in staat bedrag van 9.800 euro te betalen

“We verdienen geen euro in Suriname. De familie is niet in staat dit bedrag te betalen. Oma blijft al jaren in Suriname in het binnenland. Zij is bosneger van de Aluku stam die op het eiland Acici in de Lawarivier woont. Zij is geboren in het district Sipaliwini. Nadat mijn moeder stierf hebben ze haar gezet in een bejaardentehuis. Ze is al 7 jaren in een bejaardentehuis, maar op de een of andere manier hebben ze haar stukken niet in orde gemaakt. Als kleindochter ben ik dus bezig te vechten voor haar stukken. Het ziekenhuis heeft me een schuldbekentenis laten tekenen. Ik had geen andere keuze. Ik dacht als ik niet teken, gaat oma langer blijven en dan gaat het bedrag steeds groter worden”, stelt L.A. 

Intussen is de oma uit het ziekenhuis ontslagen. Middels dit bericht wenst L.A., namens de familie, aandacht te vragen voor dit probleem aan het ministerie van Volksgezondheid. De familie is niet in staat om dit forse bedrag te betalen. L.A. is leerkracht van beroep en heeft ook een eigen gezin die zij moet onderhouden. Dit probleem is reeds onder de aandacht gebracht van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

SK