Facebook test momenteel diverse technieken om kinderen onder de 13 jaar toegang te geven tot het sociale netwerk. Zo zouden profielen gekoppeld kunnen worden aan die van ouders.

Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant the Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen met kennis van de tests.

De afgelopen weken kwamen diverse malen berichten naar buiten over dat Facebook graag kinderen onder de 13 jaar wil toestaan op het sociale netwerk. Oprichter en CEO Mark Zuckerberg liet weten in de toekomst het gevecht met een Amerikaanse wet aan te willen gaan.

Volgens de bronnen is het echter geen toekomstmuziek omdat er al diverse technieken getest worden.

Zo zou Facebook onderzoeken of het mogelijk is de profielen van kinderen te koppelen aan die van ouders. Zo kunnen ouders bepalen met wie hun kind vrienden mag worden en welke apps gedownload mogen worden.

Het is momenteel echter nog wettelijk verplicht een leeftijdgrens te handhaven op internet. Er zijn uiteraard wel kinderen die liegen over hun leeftijd. Naar schatting zijn er zo’n 7,5 miljoen Amerikaanse kinderen onder de 13 jaar actief op Facebook, daarvan zijn 5 miljoen kinderen zelfs onder de 10.

Facebook laat in een reactie alleen weten dat het erg moeilijk is om een leeftijdsgrens te hanteren en controleren. “We zijn in constant overleg met aandeelhouders, toezichthouders en andere beleidsmakers hoe we kinderen het best online kunnen beschermen.”

Internetjurist Danny Mekic legt aan NU.nl uit dat in Nederland iedereen actief mag zijn op internet. “Er staat echter ook dat als er privégegevens verwerkt worden je daar toestemming voor moet geven. Als je onder de 16 jaar oud bent, moeten je ouders dat doen.”

Bij Facebook gebeurt dat niet, maar Mekic erkent dat dergelijke systemen sowieso gemakkelijk omzeild worden. “Het controleren is een probleem. Je vult gewoon in dat je 16 bent en dan is er geen probleem.”

Mekic verwacht de komende tijd een discussie tussen voorvechters van privacy en de sociale netwerken zelf. “Aan de ene kant zal gezegd worden dat je zo jong mogelijk met het internet moet leren omgaan, aan de andere kant staat het argument dat je hele geschiedenis straks al op internet staat voor je er zelf goed over hebt kunnen nadenken.”

Als voorbeeld noemt de internetjurist ook ouders die babyfoto’s en informatie over hun kinderen op sociale netwerken zetten zonder dat kinderen daarvoor gekozen hebben.

Met het opheffen van de leeftijdsgrens zal Facebook nog meer leden aan zich kunnen binden. Daarmee wordt mogelijk ook meer waarde gecreëerd voor het bedrijf dat vorige maand naar de beurs ging.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.