Het mannelijke geslachtshormoon testosteron beïnvloedt niet alleen de spieropbouw en het libido, maar ook de eerlijkheid van mannen.

Proefpersonen die er meer van hebben, blijken minder te liegen dan mannen met een lager testosteron. In het Universitair Medisch Centrum in Bonn kregen 46 mannen testosteron toegediend via een gel op de huid.

Een controlegroep van 45 mannen kreeg een placebo opgesmeerd. De volgende dag werd het testosteronniveau in hun bloed gemeten. Daarna speelden de proefpersonen een dobbelspel waarbij ze ieder in een afzonderlijk hokje zaten. Hoe hoger de score, hoe meer geld ze zouden winnen.

De onderzoekers hadden het spel zo opgezet dat het voor de mannen heel makkelijk was om vals te spelen. Zo konden de proefpersonen stiekem hogere scores opgeven, omdat er toch niemand over hun schouder mee keek.

Deelnemers met een hoger testosteronniveau bleken beduidend eerlijker gespeeld te hebben. De onderzoekers denken dat deze proefpersonen zich dankzij hun hogere testosteronniveau trotser voelden en een positief beeld van zichzelf wilden neerzetten en daarom minder logen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in PLoS ONE.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.