PARAMARIBO, 16 jul – Aandelen van Staatsolie zonder meer op de vrije markt gooien is een foute keus. Dit stelt voormalig minister van Natuurlijke Hulpbronnen Gregory Rusland. Het verkopen van staatsaandelen mag onder geen beding een optie zijn, nu niet en nooit niet. President Desiré Bouterse beweert nochtans dat de aanzet vanuit het management zelf komt.

De vorige regering kreeg het idee ook al voorgelegd, maar deed er niets mee. “Wij willen Staatsolie zo lang mogelijk in handen houden van de staat, het volk”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Daarom kreeg het management van Staatsolie te verstaan dat er geen aandelen mochten worden verkocht. Als het bedrijf geld nodig had voor investeringen, moest er maar een obligatielening komen. Dit gebeurde ook en het bedrijf kon vijftien miljoen dollar lokaal opnemen.

Bouterse ziet het verkopen aan particulieren wel zitten. Frappant genoeg ziet hij de aandelenverkoop juist als garantie dat ‘het volk’ Staatsolie meer als ‘eigen’ bedrijf gaat zien. Ook andere publieke bedrijven gaan mogelijk dezelfde weg op. De oppositie toonde zich onlangs bezorgd over de plannen van de regering met Staatsolie. Rusland deelt die bezorgdheid: “We moeten niet privatiseren om te privatiseren. Wat je eenmaal hebt geprivatiseerd, kun je niet makkelijk terugdraaien.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.