PARAMARIBO, 29 nov – Suriname en Nederland moeten werken aan herstel van de onderlingen betrekkingen. Dit stelt de fractie van de Europese Volkspartij, EVP, de grootste fractie binnen het Europees Parlement. De oproep kwam tijdens een vergadering in Paramaribo met parlementariërs van de ACP-groep van voormalige kolonies. Het openstellen van de Nederlandse archieven over de woelige jaren tachtig in Suriname, wordt aangemerkt als stap in de goede richting.

Een “positief gebaar om de bekoelde relaties te ontdooien” dus. De politieke betrekkingen tussen Suriname en Nederland moeten absoluut beter. “Het is voor de Europese Unie essentieel en mogelijk ook voor Nederland”, zei EVP-woordvoerder Michael Gahler. De regeringen van beide landen moeten zich op het hoogste politieke en diplomatieke niveau inzetten. Suriname zal ook moeten werken aan meer respect voor de rechtsstaat en het opheffen van interne politieke spanningen.

Gahler vindt dat de EU sowieso belang heeft bij goede betrekkingen tussen Suriname en Nederland. De EU stelt prijs op de beste relaties met alle vroegere kolonies. De tijd van ongelijke verhoudingen is al lang achter de rug, hoewel de ACP daar lang niet altijd van overtuigd is. Dit bleek ook tijdens de debatten over voortzetting van de samenwerking tussen beide blokken. De EVP heeft eerder aprat gesproken met de oppositie, wat tot enige wrijving leidde met coalitieparlementariërs.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.