PARAMARIBO, 25 jul – Oostenrijkse deskundigheid is ter beschikking voor het inventariseren van het Surinaamse bos. Minister Ginmardo Kromosoeto ziet mogelijkheden voor een snellere assessment van wat er is. “Maar ook van wat er gedaan moet worden om ons bos duurzaam aan te wenden.”

Dat is ook de rode lijn van een tweedaags seminar. De bedoeling is een strategie uit te werken voor effectief inventariseren. Anrica, het Oostenrijks instituut voor duurzame management, stelt deskundigheid beschikbaar. Kromosoeto wil de gelegenheid aangrijpen om eens eindelijk een goede strategie van de grond te krijgen. Het grotendeels ongeschonden Surinaamse regenwoud is vrijwel onbekend terrein. Inventarisatie is weliswaar geen nieuwigheid.

Al in de jaren zestig en zeventig zijn grote delen doorvorst. Sindsdien zijn de inzichten over beheer en benutting aanzienlijk veranderd. Volgens Kromosoeto moet nu ook meer gelet worden op het ‘prijskaartje’. Het label dat aan behoud van het bos wordt gehangen moet wat opleveren. De eenmaal gekozen koers van vragen om een ‘redelijke compensatie’, moet worden vervolgd. In dit opzicht krijgt de Oostenrijkse hulp een extra dimensie.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.