Europese autobezitters ergeren zich gruwelijk aan verkeersdrempels. De obstakels zorgen jaarlijks voor miljoenen euro’s schade en staan in Nederland volgens verzekeraar AllSecur al tien jaar zelfs in de top 5 van belangrijkste oorzaken van autoschade.

Die schade kan oplopen van tussen 150 en 300 euro voor een kapotte schokdemper tot 500 @ 1000 euro wegens schade aan een bumper of bodemplaat.

De Britse leasemaatschappij Flexed becijferde dat wegen met verkeersdrempels per auto 300 euro extra kosten opleveren voor schade aan de vering, het uitlaatsysteem en de uitrusting.

Drempels afbreken

In België kan zelfs 70 procent van de verkeersdrempels autoschade veroorzaken, blijkt uit een steekproef van de Belgische automobilistenvereniging Touring.

Groot-Brittannië overweegt het aantal drempels drastisch terug te dringen, omdat zij een forse bijdrage leveren aan de vervuiling van het milieu, net als verkeerd afgestelde verkeerslichten.

Volgens de Britse minister van Milieu, Michael Gove, moeten gemeenteraden zorgen dat verkeersstromen worden geoptimaliseerd om gevaarlijke hoeveelheden stikstofdioxide te verminderen.

Extra vervuiling

Hiervoor moet worden gedacht aan het verwijderen van verkeersdrempels en het aanpassen van de fasering van verkeerslichten, zegt hij.

Doordat automobilisten vaart moeten verminderen voor een drempel, maar daarna extra gas geven om weer snelheid te maken, wordt de lucht extra vervuild, legt de minister uit.

Volgens onderzoek van het Imperial College London produceert het rijden over verkeersdrempels in een dieselauto 98% meer stikstofdioxide dan rijden over een verkeersplateau.

Levensgevaarlijk

De drempels, goed bedoeld om levens te redden, zijn zelfs schadelijk voor de volksgezondheid, schrijft Flexed. Een aanzienlijk aantal automobilisten ervaart dat zij schade aan hun auto’s toebrengen en de ophanging vernielen.

Maar verkeersdrempels doen ook het brandstofverbruik toenemen, om nog te zwijgen van het feit dat ze rugproblemen kunnen verergeren.

Hulpdiensten – ambulances, brandweer e.d. – rapporteren bovendien dat hun reactietijden worden vertraagd wanneer zij uitrukken naar een noodsituatie.

Verkeersdrempel nutteloos en schadelijk

Flexed zegt dat veel woonwijken nog steeds leven met de erfenis van slecht doordachte verkeersdrempels die jaren geleden zijn geïnstalleerd en die schade toebrengen aan auto’s van bewoners in een poging ze langzamer te laten rijden.

“Verkeersdrempels zijn verouderd en het is vrij algemeen bekend dat ze niet veel verschil maken” zegt Mark Hall, woordvoerder van Flexed.

“Ga maar kijken bij drempels,” zegt hij; “De auto’s kruipen er overheen, maar geven ervoor en erna gewoon vol gas.”

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.