Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Europees Parlement roept op tot opsplitsing Google

Europees Parlement roept op tot opsplitsing Google

Het Europees Parlement heeft donderdag een motie aangenomen die de Europese Commissie oproept tot het opsplitsen van Google.
In de motie, die vorige week uit de doeken werd gedaan, stellen europarlementariërs dat de zoekmachine van Google moet worden losgetrokken van andere commerciële activiteiten van het bedrijf, zoals de advertentieverkoop, Gmail en Google Maps.
Het Europees Parlement heeft hier zelf niets over te zeggen en kan alleen aandringen op de opsplitsing bij de verantwoordelijke eurocommissaris. De stemming, waarin ruim tweederde van het parlement voor de motie stemde, was dan ook vooral symbolisch.
In de aangenomen tekst staat: “Het Europees Parlement vraagt de Commissie om wetsvoorstellen in overweging te nemen voor de ontvlechting van zoekmachines van andere commerciële diensten.” Ook wordt de Commissie opgeroepen om “misbruik met de marketing van vervlochten diensten door uitbaters van zoekmachines te voorkomen”.
Machtsmisbruik

Günter Oettinger, eurocommissaris met de portefeuille Digitale Economie, zei eerder deze week al dat hij niets ziet in het voorstel van het parlement. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging), die sinds deze maand leiding geeft aan het lopende EU-onderzoek naar machtsmisbruik door Google, heeft nog niet op de motie gereageerd.
Haar woordvoerder Ricardo Cardoso zegt donderdag wel dat de Europese Commissie nog op de stemming van het parlement zal reageren. Vestager heeft echter nog tijd nodig om haar mening over het onderzoek naar Google te vormen.
Cardoso benadrukt dat het mededingingsonderzoek los moet blijven staan van politieke belangen, zodat deze “onafhankelijk en eerlijk” blijft.

Zoekresultaten

Google ligt in Europa onder vuur omdat het bedrijf zijn eigen diensten voor zou trekken in de zoekresultaten. Concurrenten als Yelp en Tripadvisor hebben geklaagd dat hun sites kunstmatig laag in de resultaten staan, zelfs als zij bijvoorbeeld meer restaurantrecensies aanbieden dan Google op zijn eigen kaartendienst.
Inmiddels zouden Duitsland en Frankrijk zelf al werken aan wetten die de neutraliteit van zoekresultaten afdwingen. Die wetten zouden gaan gelden voor alle zoekmachines, maar zijn specifiek gericht op het inperken van de macht van Google.
Het Amerikaanse bedrijf verwerkt in Europa ruim 90 procent van alle zoekopdrachten. Google had donderdag niet direct een reactie op de stemming.(nu.nl)