PARAMARIBO, 27 nov – Suriname zou er goed aan doen de plannen voor grootschalige ethanolproductie over boord te gooien. Dit stelde Europarlementariër Olle Schmidt tijdens een bezoek van ACP- en EU-parlementariërs aan het ethanolproject te Wageningen, in Nickerie. Staatsolie, initiatiefnemer van het project, kan liever vandaag dan morgen de roze bril afdoen.

Want in de presentatie van het bedrijf werd een veel te mooi beeld geschapen. “Ik ben terughoudend te stellen dat ethanol de juiste keus is. Deze grote ethanolprojecten hebben nooit voldaan aan de verwachtingen van duurzaamheid. We zouden in ieder geval voorzichtig moeten zijn”, zegt Schmidt tegenover de Ware Tijd. Vooral de uitstoot van kooldioxide wordt als groot bezwaar gezien. Schmidt schoof trouwens zijn mening niet onder stoelen of banken tijdens het bezoek.

Volgens Staatsoliefunctionaris Rudolf Elias is er geen vuiltje aan de lucht. De productie van ethanol is juist wel milieuverantwoordelijk. Een dergelijke industrie is zeker ook verantwoord als het aankomt op meer geld verdienen. Suriname streeft er juist naar meer variatie te krijgen in zijn inkomstenbronnen. Als over duurzaamheid wordt gesproken, is er nauwelijks een beter voorbeeld te bedenken. In Wageningen zijn honderden hectaren met suikerriet beplant als aanloop naar ethanolproductie op grote schaal.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.